Agenda

Please click here to download the agenda for the 3rd European Iron Academy.

Over the course of the meeting, participants attended two different Meet-the-Expert sessions (one on Day 1 and one on Day 2), selected from four possible sessions. They also attended two different interactive clinical case breakout sessions (one on Day 1 and one on Day 2), chosen from six possible sessions. Learning objectives for each of the sessions are available to view on the Resources page.

Monday 12th September 2016

   TIME TOPIC SPEAKER(S)
12:45–14:50
125 min
Plenary Session: Global burden of iron deficiency and its impact in cardiology, gastroenterology and nephrology
05 min Welcome S. Anker (on behalf of EIA Steering Committee)
10 min Introduction, including an overview of the global burden of iron deficiency S. Anker
20 min Burden, prevalence and impact of iron deficiency: perspectives from cardiology P. Ponikowski
20 min Burden, prevalence and impact of iron deficiency: perspectives from gastroenterology L. Peyrin-Biroulet
20 min Burden, prevalence and impact of iron deficiency: perspectives from nephrology I. Macdougall
15 min Meta-analysis on CHF patient data and other key heart failure data S. Anker
10 min Iron deficiency in heart failure: 2016 ESC guidelines update P. Ponikowski
25 min Panel discussion S. Anker (moderator)
S. Keshav
I. Macdougall
P. Ponikowski
L. Peyrin-Biroulet
A. Stack
14:50 – 15:15
25 min
Break
15:15 – 16:00
45 min
Meet the expert (lecture-based session with Q&A)
Delegates to choose 1 of 4 lectures Metabolism of IV iron complexes: implications for clinical use S. Burckhardt
Safety of iron complexes I. Macdougall
Treatment options in iron therapy (discussion IV and oral iron) S. Keshav
IV iron as a transfusion-sparing strategy D. Spahn and
A. Hofmann
16:00 – 16:30
30 min
Break
16:30 – 17:30
60 min
Breakout session (interactive clinical case and discussion session)
Delegates to choose 1 of 6 breakout sessions Cardiology S. von Haehling and
P. Ponikowski
Gastroenterology S. Keshav and
L. Peyrin-Biroulet
Nephrology I
(HD-CKD patients)
A. Stack and
J. Małyszko
Nephrology II
(NDD-CKD patients)
C. Gaillard and
S. Roger
Haematology M. Cappellini and
A. Taher
Patient blood management D. Spahn and
A. Hofmann
Networking Dinner

Tuesday 13th September 2016

   TIME TOPIC SPEAKER(S)
08:30 – 09.35
65 min
Plenary session: Real-world experience of iron therapy in gastrointestinal disease
05 min Introduction S. Keshav
15 min RWE vs. clinical trial data in gastrointestinal patients in the UK: what have we learned? S. Keshav
15 min Patient vs. physician perspectives of iron deficiency in IBD S. Danese
15 min The role of EFCCA in understanding patient needs in GI disease L. Avedano
15 min Q&A session S. Keshav (moderator)
S. Danese
L. Avedano
09:35 – 10:00
25 min
Break
10:00 – 10:45
45 min
Meet the Expert (reiteration from day 1)
10:45 – 11:15
30 min
Break
11:15 – 12:15
60 min
Breakout session (reiteration from day 1)
12:15 – 13:00
45 min
Plenary session: Key learnings from EIA 2016
30 min Panel discussion I. Macdougall (moderator)
S. Keshav
S. Danese
S. von Haehling
P. Ponikowski
A. Stack
15 min Meeting summary and close I. Macdougall (on behalf of EIA Steering Committee)

CKD, chronic kidney disease; EFCCA, European Federation of Crohn’s & Ulcerative Colitis Associations; ESC, European Society of Cardiology; GI, gastrointestinal; HD, haemodialysis; IBD, inflammatory bowel diseases; ID, iron deficiency; IV, intravenous; NDD, non-dialysis-dependent; Q&A, question and answer; RWE, real-world evidence.